Αξιόλογα ντοκιμαντέρ με θέμα το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ

Σε συνέχεια του άρθρου για την 30η τραγική επέτειο του πυρηνικού ατυχήματος του Τσέρνομπιλ, θα μνημονεύσουμε μερικά από τα πιο αξιόλογα ντοκιμαντέρ που έχουν ολοκληρωθεί σχετικά με την τραγωδία.

Με το θέμα έχουν καταπιαστεί αρκετοί άνθρωποι και φορείς από το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων.

Από τον κινηματογραφικό χώρο ξεχωρίζουμε τα ακόλουθα ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους:

Chernobyl Heart της Maryann DeLeo. Έτος παραγωγής: 2003. Βραβεύτηκε με το Βραβείο Όσκαρ της Ακαδημίας για Ταινία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους το 2004.
Στo φιλμ (παραγωγής HBO), η σκηνοθέτης ταξιδεύει στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία με την Adi Roche, την Ιρλανδή ιδρύτρια του Chernobyl Children’s Project International, που παρακολουθεί τις επιπτώσεις του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ στην υγεία των παιδιών της περιοχής. Πολλά παιδιά υποφέρουν από μία άγνωστη προηγουμένως εκφυλιστική πάθηση της καρδιάς, που είναι πλέον γνωστή ως «Καρδιά του Τσερνόμπιλ», πέρα από τις υπόλοιπες τοξικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Αυτή η πάθηση, έχει διερευνηθεί περαιτέρω, έχει επιβεβαιωθεί ιατρικά από τον Δρ. Γιούρι Μπανταζέβσκυ και έχει ταξινομηθεί ως «καρδιομυοπάθεια Καισίου».
Η DeLeo καταπιάστηκε με την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ και πάλι το 2008 με το φιλμ White Horse (Λευκό Άλογο), όπου ένας άντρας επισκέπτεται τον τόπο της τραγωδίας και το σπίτι της παιδικής του ηλικίας 20 χρόνια μετά την εκκένωση της περιοχής. Το φιλμ ήταν υποψήφιο για τη Χρυσή Άρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2008.
Battle of Chernobyl (Η Μάχη του Τσερνόμπιλ): Πρόκειται για ένα σχετικά άγνωστο ντοκιμαντέρ του 2006, που καταπιάνεται με τη μάχη που δόθηκε μετά το ατύχημα.
Το ντοκιμαντέρ, βασισμένο σε άκρως απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν τη δεκαετία του 1990 με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αποκαλύπτει μία συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της καταστροφής. Επιπλέον αναδεικνύει την πιθανότητα μιας δεύτερης έκρηξης του λιωμένου ραδιενεργού υλικού, την πιθανότητα κατάρρευσης της πρόχειρης σαρκοφάγου του πυρηνικού αντιδραστήρα που είχε κατασκευαστεί πρόχειρα με ρίψεις τσιμέντου από ελικόπτερα κατά την προσπάθεια κατάσβεσης και την προσπάθεια ρευστοποίησης της ραδιενέργειας. Μια τέτοια κατάρρευση, θα σήκωνε και πάλι στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά νέφη και σκόνη που μπορεί να καταστήσει όλη την Ευρώπη νεκρή ζώνη. Τα γεγονότα αποτυπώνονται από σπάνια βίντεο, φωτογραφικά ντοκουμέντα, συνεντεύξεις με μάρτυρες και επιζήσαντες της τραγωδίας, πρόσφυγες της περιοχής, επιστήμονες και γιατρούς, αναπαραστάσεις σε υπολογιστή και αναδεικνύουν την αλήθεια: Ότι η μάχη με τον εφιάλτη μιας πυρηνικής αποκάλυψης δεν έχει ακόμη τελειώσει.
 
Chernobyl.3828: Πρόκειται για ντοκιμαντέρ Ουκρανικής παραγωγής του 2011, που είναι αφιερωμένο στους «ρευστοποιητές», τους 3.828 ήρωες που εργάστηκαν στη μολυσμένη από ραδιενέργεια οροφή του Τσερνόμπιλ, με τίμημα τη ζωή τους ή την υγεία τους, προκειμένου να περιορίσουν τη μόλυνση που ακολούθησε το ατύχημα. Το φιλμ βραβεύτηκε το 2012 με το Μεγάλο Βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Κιέβου το 2012.
 
The Russian Woodpecker: Σε αυτό το ντοκιμαντέρ που ακροβατεί μεταξύ θεωρίας συνωμοσίας με υπερβολική δόση φαντασίας ή της αποκάλυψης ενός σκανδάλου με τρομακτικές συνέπειες, η καταστροφή του Τσερνόμπιλ συνδέεται με ένα αποτυχημένο σύστημα ραντάρ την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
 
 
Chernobyl (HBO): Δε θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στη μίνι σειρά του HBO που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από το κοινό.
 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.