105 χρόνια από τη γέννηση της Clara Rockmore

 

Κλάρα Ρόκμορ & Λέων Θέρεμιν (1929)

Κλάρα Ρόκμορ & Λέων Θέρεμιν (1929)

   Το σημερινό λογότυπο της Google είναι αφιερωμένο στην Κλάρα Ρόκμορ, της πιο γνωστής ερμηνεύτριας του θέρεμιν (ελ: αιθερόφωνου). Επρόκειτο για ένα μουσικό όργανο, που εφηύρε ο Λέων Θέρεμιν, το οποίο ελεγχόταν με κινήσεις των χεριών και μπορούσε να παράγει ήχους χωρίς η ερμηνεύτρια να χρειάζεται καν να το αγγίζει. Αποτέλεσε ουσιαστικά τον πρόδρομο του συνθεσάιζερ και βρήκε εφαρμογή στην ηλεκτρονική μουσική και σε θέματα ταινιών με αλλόκοσμα θέματα.

    Η Κλάρα Ρόκμορ, όντας ένθερμη οπαδός του οργάνου, έπεισε το δημιουργό να το βελτιώσει ώστε να ανταποκρίνεται σε μεγαλύτερη γκάμα από μουσικές νότες. Αν και η ηλεκτρονική μουσική δεν ήταν συνηθισμένη το 1930, η Ρόκμορ κατόρθωσε να καθιερωθεί ως σολίστ ακόμη και στο πλευρό ορχηστρών κλασσικής μουσικής, όπως της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, της Ορχήστρας της Φιλαδέλφειας και της Συμφωνικής του Τορόντο.

    Το σημερινό διαδραστικό λογότυπο της Google μας δίνει μία γεύση από τη λειτουργία και τον ήχο του θέρεμιν, με αναπαραγωγή των μουσικών νοτών και της έντασης και δημιουργήθηκε από τους Ρόμπινσον Γουντ, Κέβιν Μπερκ, Γουίλ Νόουλς, Κρις Χομ και Μανουέλ Κλεμέντ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.