3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη»

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνουν τον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Με αφορμή τον διάλογο που έχει ξεκινήσει σε διεθνές επίπεδο για την αναγκαιότητα προστασίας των παιδιών και των εφήβων στο δρόμο, καθώς τα τροχαία αποτελούν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ. 2018) την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-29 καλούνται όλοι οι μαθητές/μαθήτριες σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς να καταθέσουν τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσω των ψηφιακών τους δημιουργιών.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, δημόσιων και ιδιωτικών και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, να δημιουργήσουν σε μια από τις πιο κάτω κατηγορίες:

  • Ταινία μέγιστης διάρκειας δέκα (10’) λεπτών (ταινία μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ) ή
  • Τηλεοπτικό κοινωνικό Σποτ μέγιστης διάρκειας 45 δευτερολέπτων,
  • Εφαρμογή με αξιοποίηση εργαλείων Web2.0 όπως Blog – ιστολόγιο, Wiki, νοητικούς χάρτες, σύννεφα λέξεων, χρονοδιαδρόμους, ιστοσελίδες κ.ά.

αποσκοπώντας στην παρουσίαση ιδεών, σκέψεων και προτάσεων για την Οδική Ασφάλεια και τη σύνδεσή τους με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ.

Οι διαγωνιζόμενοι/διαγωνιζόμενες μπορούν να συμμετέχουν σε όποια κατηγορία (μία κατηγορία) από τις παρακάτω επιθυμούν:

Α. Παρατηρώ, καταγράφω και παίρνω θέση για όσα γίνονται στο δρόμο.

Β. «30 είναι πολύ!» Ζητάμε την τήρηση των ορίων ταχύτητας γύρω από τα σχολεία

Γ. Βιώσιμες πόλεις: Μετά το αυτοκίνητο τι;

Δ. Ζώνη Ασφαλείας: τι πιο απλό;

Οι ψηφιακές δημιουργίες των μαθητών προτείνεται να αναπτυχθούν στην ώρα της Πληροφορικής ή των Εικαστικών ή κατά την ανάπτυξη του project, τις θεματικές εβδομάδες ή κατά τη διάρκεια προγραμμάτων αγωγής υγείας.

Για κάθε κατηγορία ψηφιακής δημιουργίας που θα επιλέξουν προτείνεται η παρακάτω δομή επεξεργασίας:

  1. διερεύνηση του θέματος, παρουσίαση υπάρχουσας κατάστασης,
  2. συσχετισμός με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές καλούνται να συνδέσουν τα έργα τους με τους παρακάτω στόχους:
    Στόχος 3.6 Έως το 2020, μείωση του αριθμού των παγκόσμιων θανάτων και τραυματισμών από τροχαία συμβάντα
    Στόχος 11.2 Έως το 2030, παροχή ασφαλών, προσιτών, προσβάσιμων και βιώσιμων συστημάτων μεταφοράς για όλους, βελτίωση της ασφάλειας των δρόμων, κυρίως μέσω της επέκτασης των δημόσιων συγκοινωνιών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, όπως είναι οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι. (Περισσότερες πληροφορίες: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/351444/3.6-Fact-sheet-SDG-Road-safety-FINAL-10-10-2017.pdf?ua=1
  3. ανάδειξη ιδεών και προτάσεων για την αποτροπή δυσμενών επιπτώσεων και την αλλαγή των επικίνδυνων συμπεριφορών και λανθασμένων στάσεων – αντιλήψεων.

Υποστηρικτικό υλικό

Πληροφορίες αναφορικά με ειδικότερες προδιαγραφές και οδηγίες για τη δημιουργία ταινίας (video) μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://www.i-create.gr/#sp-seminaria

Ενημέρωση για θέματα οδικής ασφάλειας μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.ioas.gr

Όροι και οδηγίες συμμετοχής

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές/μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ).

Η δήλωση συμμετοχής στον διαγωνισμό συνιστά ρητή αποδοχή των όρων του διαγωνισμού εκ μέρους των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ομαδική.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ότι ένας/μία ή περισσότεροι/ες εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας θα αναλάβουν την παιδαγωγική υποστήριξη και καθοδήγηση της μαθητικής ομάδας. Προτείνεται να προηγηθεί της διεξαγωγής του διαγωνισμού ενημέρωση των μαθητών και των μαθητριών από τους/τις εκπαιδευτικούς για το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας και της οδικής συμπεριφοράς, λαμβάνοντας υπόψη το ενημερωτικό – εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο αποστέλλεται σε συνημμένο αρχείο – και η ενημέρωση να συνοδεύεται, επίσης, από δραστηριότητες βάσει του συνημμένου εκπαιδευτικού υλικού. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες στοχεύουν στη βιωματική προσέγγιση του κυρίως θέματος από τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Σε περίπτωση που γίνει χρήση μη πρωτότυπου υλικού για τις ανάγκες του έργου (κείμενα, φωτογραφίες, πληροφορίες από ιστότοπους κ.λπ.), θα πρέπει το έργο να συνοδεύεται από σαφή διευκρινιστική αναφορά στην πηγή προέλευσης του μη πρωτότυπου υλικού.

Η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων των μαθητών/τριών είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αν απαιτείται οι μαθητές/τριες να λάβουν μέρος ως ηθοποιοί στα ψηφιακά τους τεχνήματα. Τα έντυπα της έγγραφης συγκατάθεσης θα διατηρηθούν στο αρχείο των σχολείων. Στην περίπτωση μη συμφωνίας κάποιων γονέων, τα παιδιά τους μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες διαδικασίες της κινηματογραφικής δημιουργίας (μοντάζ, σκηνοθεσία, μουσική, σκηνικά, φωτογραφία κλπ).

Επιπλέον, τονίζεται ότι το δικαίωμα χρήσης μουσικής στις ταινίες υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης: www.edutv.gr/index.php/profil-menu/videos/pnevmatika-prosopika

Τεχνικά χαρακτηριστικά των μαθητικών ταινιών

Χρονική διάρκεια: ως 10 λεπτά με τους τίτλους αρχής και τέλους

Format ταινίας: mp4, wav, flv, mov

Διαδικασία συμμετοχής και αξιολόγησης

1. Οι αιτήσεις συμμετοχής των διαγωνιζομένων υποβάλλονται αποκλειστικά με τη συμπλήρωση της ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής, η οποία διατίθεται μέσω της πλατφόρμας www.i-create.gr έως και 4 Μαΐου 2020. Η υποβολή της αίτησης συμμετοχής συνιστά ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση και αποδοχή όλων ανεξαιρέτως των όρων του διαγωνισμού εκ μέρους των συμμετεχόντων/ουσών.

2. Για την υποστήριξη της δημιουργικής διαδικασίας θα πραγματοποιηθούν από τους συν- διοργανωτές φορείς επιμορφωτικές δράσεις.

3. Η αποστολή των έργων θα γίνει με ανάρτηση στο ψηφιακό αποθετήριο της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης έως και 4 Μαΐου 2020 ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο edutv@minedu.gov.gr (μέσω Wetransfer/Googledrive/Dropbox ή άλλης πλατφόρμας) με κοινοποίηση στο roadsafetycontest@ioas.gr.

4. Οι συμμετέχοντες/ουσες παρέχουν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ» μέσω της δήλωσης συμμετοχής τους στον διαγωνισμό, την άδεια ραδιοφωνικής, τηλεοπτικής, μέσω Διαδικτύου – και πάσης φύσεως/μορφής εκμετάλλευσής της – των συμμετοχών που θα διακριθούν για απεριόριστο χρόνο.

Βράβευση

Τα έπαθλα διάκρισης (τρία από κάθε κατηγορία) απονέμονται στους/ις διαγωνιζόμενους/ες κατόπιν αξιολόγησης των συμμετοχών από πενταμελή διεπιστημονική κριτική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από μέλη, τα οποία θα οριστούν από τους φορείς διοργάνωσης.
Τα έργα που θα διακριθούν (τρία από κάθε κατηγορία), θα προβληθούν στο πλαίσιο ενημερωτικών – πολιτιστικών εκπομπών από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση και τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα του Ι.Ο.ΑΣ.

Οι συμμετοχές στην κατηγορία των τηλεοπτικών κοινωνικών σποτ θα έχουν τη δυνατότητα μελλοντικής προβολής από την ΕΡΤ τις περιόδους προ των εορτών των Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα.

Οι τάξεις των μαθητών /μαθητριών που θα τύχουν διάκρισης καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση (ένα έργο από κάθε κατηγορία), θα λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας με χρήση βιωματικού εξοπλισμού προσομοιωτών μοναδικό στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η εκπαιδευτική επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σχολικού έτους 2019-2020.

Η απονομή των τιμητικών διακρίσεων θα γίνει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σχολικού έτους 2019-2020.

Οι συμμετοχές που θα ξεχωρίσουν θα προβληθούν στην τηλεοπτική ζώνη και στα ψηφιακά περιβάλλοντα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και από την επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ», www.ioas.gr

Επικοινωνία:

Άλκηστις Πουλοπούλου, τηλ. 210 3443042, apoulopoulou@minedu.gov.gr

Κατερίνα Δρανδάκη, τηλ. 210 8620150, kdrandaki@ioas.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.