Classic Adventurer, τεύχος 1

Classic Adventurer 1Το Classic Adventurer (http://classicadventurer.co.uk) είναι μια ημιπεριοδική έκδοση αφιερωμένη στη χρυσή εποχή των κλασσικών text adventures των πρώτων οικιακών υπολογιστών. Είναι δωρεάν διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή από τη διεύθυνση:

Adventure I: Πρόκειται για ένα από τα πρώτα υποδειγματικά και εμπορικά επιτυχημένα παιχνίδια του είδους στη Μ. Βρετανία. Είναι μια πιστή στο πνεύμα διασκευή του Colossal Caves  για τον ZX 81 των 16Κ μνήμης RAM, με όλους τους πρωτότυπους γρίφους κομψά προγραμματισμένους.

Ταυτόχρονα παρουσιάζεται το βιογραφικό και η συνέντευξη του δημιουργού John Jones-Steele. Οι γλώσσες προγραμματισμού με τις οποίες ασχολήθηκε εκείνη την περίοδο, η ατομική επιχείρηση που ίδρυσε, παράλληλα με την εργασία του στο Πανεπιστήμιο η μεταφορά του Knight Orc Adventure System της Level 9 στον Macintosh, η διασκευή του παιχνιδιού για τη Melbourne House και τον μικροϋπολογιστή Spectrum, η ανάπτυξη του παιχνιδιού Modron Quest, της γλώσσαςRAIL (Rainbird Adventure Implementation Language)

Twilight Inventory: Βιβλιοπαρουσίαση μιας έκδοσης αφιερωμένης στην ανεξάρτητη σκηνή παραγωγής adventure games της Μ. Βρετανίας της δεκαετίας του 1990.

Exploring Colossal Caves: Άλλοι βρήκαν θησαυρούς και χρυσό και άλλοι δεν ξαναβγήκαν ποτέ από τα θρυλικά σπήλαια, όπου η μαγεία ζωντάνευε. Οι παίκτες μπορούσαν να πλοηγηθούν με εντολές 1 ή 2 λέξεων. Η ιστορία του Crowther, του συγγραφέα του Wander (Peter Langston) αλλά και τα πνευματικά παιδιά τους:

  • Adventureland (Scott Adams, 1978)
  • Microsoft Adventure (Gordon Lewin, 1979)
  • The Original Adventure (Software Toolworks, 1981)
  • Adventure I (John Jones-Steele, 1981)
  • Colossal Adventure (Level 9, 1982)
  • Duckworth (Jim Butterfield, 1985)
  • The very big cave adventure (CRL/St. Briders, 1986

 

Level 9: Μεγάλο αφιέρωμα στη σπουδαία εταιρεία της Μ. Βρετανίας των αδελφών Austin, τη γλώσσα A-Code που παρήγαγε μικρού μεγέθους αντικείμενο κώδικα και εκτελέσιμα αρχεία, οι μέθοδοι συμπίεσης κειμένου και εικόνας. Ιδιαίτερη αναφορά στα Colossal Adventure, στην τριλογία Silicon Dreams και ιδιαίτερα το Snowball, Gnome Ranger, The price of Magik, Scapeghost.

Doomsday Lost Echoes:Η Ισπανική αγορά έδωσε μια ισχυρή κοινότητα και εταιρείες γύρω από τον μικροϋπολογιστή Amstrad CPC. Ο αόριστος είναι ο λάθος χρόνος, καθώς ακόμη η Ισπανική σκηνή δίνει δείγματα γραφής. Το έργο αγάπης των Alberto Riera και Daniel Castano, είναι ένα text graphic adventure, που συνιστά τεχνικό αριστούργημα, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του Amstrad CPC 6128, ενός πολυαγαπημένου μικροϋπολογιστή και στην Ελλάδα, 34 χρόνια μετά τη γέννησή του το 1985.

Gareth Pitchford: Ο σατιρικός συγγραφέας αλλά και συγγραφέας του βιβλίου Twilight Inventory παραχωρεί μια εκτενή συνέντευξη εξηγώντας πως ξεκινώντας να λύνει τους γρίφους του Hobbit, έφτασε να βρει τη θέση του σε πνευματώδεις περιπέτειες, μαζί με τον Scott Denyer της Delbert The Hamster Software. Δίνει έμφαση σε λογισμικά εργαλεία που γεφύρωσαν το χάσμα μεταξύ προγραμματιστών και δημιουργών – συγγραφέων, όπως το Quill, το GAC (Graphics Adventure Creator) και το PAWS (Professional Adventure Writing System). Στη δύσκολη εποχή της δύσης των οκτάμπιτων μηχανημάτων στο κλείσιμο της δεκαετίας του 1980 και την αρχή της δεκαετίας του 1990, ο Gareth Pitchford δεν αφήνει χωρίς πνευματική τροφή τους θιασώτες των 8bit και παράγει εξαιρετικά και πνευματώδη text adventures:

  • Microfair Madness: Εμπνευσμένο από τις τηλεοπτικές εκπομπές της εποχής σχετικά με τους υπολογιστές, είναι η πρώτη και μία από τις καλύτερες περιπέτειες του συγγραφέα.
  • First Past the Post: Πνευματώδης, ρομαντική περιπέτεια ενάντια στο χρόνο.
  • Get Me To The Church On Time: Ο γκαφατζής αντιήρωας Ernie της προηγούμενης ιστορίας σε νέες περιπέτειες.
  • The quest for the Holy Snail: Ο τίτλος προιδεάζει για το είδος της περιπέτειας.
  • Life of a lone Electron: Ένα χιουμοριστικό πάζλ όσο και εκπαιδευτικό παιχνίδι.
  • Personal Computing Whirled: Η συνέχεια του Microfair Madness και ένας μποναμάς για τους χρήστες του μικροϋπολογιστή Sam Coupe.

Twin Kingdom Valley: Πέρα από το σπαθί, χρειάζεται και μυαλό για το παιχνίδι του Trevor Hall για τον BBC Micro, που αν και προγραμματίστηκε το 1983 θεωρείται τόσα χρόνια μετά ένα από τα καλύτερα text adventures που γράφτηκαν ποτέ. Ο Trevor Hall εργάστηκε για την Bug Byte στο Liverpool και ενεπλάκη στην παραγωγή πολλών τίτλων: Oblivion, City Defense, Sea Lord, Space Invaders, Galaxy Wars. Το τελευταίο του παιχνίδι όμως για τον BBC Micro και τον Acorn Electron, το Twin Kingdom Valley, έμελλε να είναι το κορυφαίο του αριστούργημα, μια δημιουργία πρωτοπόρα για τα graphic adventures της εποχής, με απίστευτη οικονομία μνήμης και κομψό προγραμματισμό, ενώ αναπόφευκτα μεταφέρθηκε σε άλλους δημοφιλείς μικροϋπολογιστές όπως ο C64.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.